Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde buğday, arpa ekilir. Pancar önemli geçim kaynakları arasındadır. Çevredeki köylere nispeten tarımdaki yenilikler takip ediliyor.
COĞRAFYA
Paylaş
05.12.2010 05:26
3.885 okunma
Dilek Karaca Işıksoy

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde buğday, arpa ekilir. Pancar önemli geçim kaynakları arasındadır. Çevredeki köylere nispeten tarımdaki yenilikler takip ediliyor.



Aynı zamanda seracılık ve damlama meyva sulamayla ilgili teşebbüsler bulunmaktır. 2006/2007 yıllarında 2 yıl İrfan Altan tarafından sera denemesi yapıldı.Topraksız tarım uygulaması ilgili yapılan bu çalışmalar sonucunda, gece gündüz sıcaklık farkının fazla olmasından dolayı istenilen verim elde edilemedi. Yapılan bu girişim bu konudaki yeni çalışmalara zemin hazırladı.

2008 yılında Hollanda'da seracılık üzerine çalışıp emekli olan Sinan Öztürk‘ün danışmanlığında yeni seracılık denemeleri yapıldı. Toprakta olmasının avantajlı olduğu görüldü. Nisanın son haftasında aşlak yapıldı. Aralık ayına kadar serada ürün alındı. 2009 yılında Sinan Öztürk danışmanlığında Veli Tursun tarafından yapılan seracılık çalışmalarında domates, biber salatalık, marul ve patlıcan yetiştirildi.
200 metrekare alanda başlayan seracılık çalışmaları 400 metrekaraye çıkarıldı.

Köyde hayvancılık ikinci bir geçim kaynağıdır. Bu yıl Sarıkaya'da kurulan Sütçüler Birliği Başkanlığına Bünyamin Çamlıdağ seçildi. Bu kooperatife üye olmak için en az beş inek sahibi olmak gerekiyor. Birkaç köyde kurulacak süt toplama depoları ile sütün besin değeri korunmuş olacak. Kooperatif üyelerine bir çok alanda destek verecek.Çiftçiler sütlerini daha iyi değerlendirecekler.

Köyde simental, mantofon, kırma ve karasığır cinsleri mevcuttur.Köylüler son zamanlarda daha çok simental cinsi malları tercih etmeye başladılar.

Eskiden hemen her evde koyun bulunurdu.Şu an köyde Bünyamin Çamlıdağ dışında ciddi anlamda koyun besleyen bulunmuyor. Koyunlar, yazın köyde yeteri kadar otlak olmadığından farklı ilçelere ait yaylalara çıkarılıyor.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
AKBUCAK KÖYÜ
www.akbucak.com
SARIKAYA/YOZGAT
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
Akbucak Köyü Muhtarlığı - Alper ÇAMLIDAĞ
Akbucak Köyü Facebook Grubu
Akbucak Köyümüz Facebook Grubu
 
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Akbucak Köyü - Harita
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2005 - 2023    www.akbucak.com          Tasarım ve Programlama: Dr. Murat Kaya